Skip to main content

BTW betalen, afdragen of berekenen…

BTW betalen

BTW tarieven

Iedereen heeft met BTW, oftewel Belasting Toegevoegde Waarde, te maken. Bijna alles wat we kopen, betalen we btw over. Er zijn drie btw tarieven:

  • 21%: het algemeen tarief. Deze wordt gebruikt voor de meesten producten en diensten in Nederland.
  • 9%: het verlaagde tarief. Deze geldt onder meer voor eten en sommige diensten.
  • 0%: Slechts een aantal producten en diensten berekenen dit tarief, bijvoorbeeld als u zaken doet met het buitenland.

Daarnaast zijn er een aantal branches waarbij producten en diensten worden vrijgesteld van btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, onderwijs en ontroerende zaken.

Een BTW nummer

Wanneer je BTW rekent over producten of diensten, dan heb je een BTW nummer nodig. Dit nummer kan je aanvragen bij de Kamer van Koophandel wanneer je ook een KvK-nummer aanvraagt. Dit nummer zorgt ervoor dat omzetbelasting in goede banen wordt geleid. Ook is de belastingdienst van veel zaken al op de hoogte wanneer het BTW nummer wordt gebruikt tijdens het doen van belastingaangifte. Het BTW nummer noem je op je verkoopfactuur, dit is een van de eisen van een factuur volgens de Belastingdienst.

Een BTW nummer bestaat uit drie delen van in totaal 14 tekens: de landcode, een fiscaal nummer en daarna een code van drie tekens. Het fiscaal nummer staat bij een eenmanszaak gelijk aan het BSN nummer, ook wel het sofinummer, van de eigenaar. Zonder BTW nummer mag je geen belasting rekenen over je diensten en producten die je verkoopt.BTW is overal, betalen met je mobiele telefoon
Uitzonderingen bij gebruik BTW nummer

Uitzondering bij opstellen factuur

Je kan indien nodig controleren of het BTW nummer overeenkomt met de eigenaar die op je factuur staat. Dit is geen overbodige handeling als je bijvoorbeeld producten of diensten koopt of verkoopt met bedrijven uit het buitenland om zeker te weten of het een veilig bedrijf is.

Je rekent niet alleen BTW over producten en diensten die jij verkoopt, maar ook betaal je zelf belasting (dus BTW) over de producten die je krijgt. Dit kan je bij het doen van aangifte bij de belastingdienst benoemen en kan dan eventueel (een deel van) de BTW terugkrijgen.